De ce o zi a cerealelor integrale?
Ziua Cerealelor Integrale este sarbatorita pentru al 3-lea an la rand la nivel international, dar si in Romania. Stabilirea unei zile internationale a cerealelor integrale a venit ca o nevoie de a constientiza importanta acestor alimente pentru sanatatea noastra si a stimula initiative de promovare a consumului cerealelor integrale.
Consumul este in continuare foarte scazut in Romania. Nu avem nevoie de studii pentru a observa acest lucru, este suficient sa ne uitam la raftul de paine dintr-un magazin. Vom observa proportia dezechilibrata dintre painea alba si painea integrala, ceea ce reflecta cererea din piata.
2. De ce ar trebui sa mancam mai multe cereale integrale? Care sunt beneficiile cerealelor integrale?
Cerealele, alaturi de legume si fructe reprezinta baza unei alimentatii sanatoase. Daca ne gandim la piramida alimentara, la baza acesteia se afla cerealele si produsele pe baza de cereale. Daca fundatia unei case nu este de calitate, totul se poate darama. La fel si cu alimentatia. Daca cerealele si produsele derivate nu sunt de buna calitate, alimentatia noastra si, in consecinta, sanatatea noastra vor avea de suferit. Prin comparatie cu cerealele albe, rafinate, cerealele integrale si produsele din cereale integrale au mai multe fibre, mai multe proteine, vitamine si minerale. De exemplu, painea integrala are de doua ori mai multe fibre si minerale decat painea alba. Germenele din bobul de cereale contine antioxidanti puternici, cum este vitamina E. Germenele este indepartat in timpul rafinarii cerealelor si nu se regaseste in faina alba.
Dovezi stiintifice solide sustin ca un consum adecvat de cereale integrale contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal prin consumul de fibre si ne poate ajuta sa slabim sau sa ne mentinem o greutate normala. Foarte important, asa cum arata multe studii, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de diabet cu 30%, de boli cardiovasculare cu 20% si chiar si de cancer de colon cu 17%.
3. Care este consumul recomandat de cereale integrale pentru a obtine toate aceste beneficii?
Consumul recomandat de cereale integrale este de aproximativ 50g pe zi si variaza in functie de varsta. Discrepanta dintre recomandari si consumul real este foarte mare, organizatiile internationale sustinand ca se consuma doar un sfert din cantitatea recomandata. Pentru a ne fi mai simplu, putem sa ne gandim asa: intr-o zi ar trebui sa consumam 6 portii de cereale si amidonoase, aici fiind incluse painea, cerealele de mic dejun, orezul, pastele, cartofii, mamaliga si alte produse pe baza de cereale sau amidon. Din aceste 6 portii, cel putin 3 ar trebui sa fie de cereale integrale. De exemplu, mancam 2 felii de paine integrala, 30-40g de cereale integrale de mic dejun. Desigur, putem alege si paste sau orez integral, dar daca nu ne place gustul sau sunt mai scumpe decat variantele lor albe, este suficient sa alegem painea integrala si cerealele integrale la micul dejun. Chiar si doi pumni de popcorn reprezinta o portie gustoasa de cereale integrale.
4. Cum indentificam produsele din cereale integrale?
73% dintre romani declara ca prefera cerealele integrale, dar barierele de consum sunt date de pret si de frica de falsificare a acestor produse. Mai mult de o treime dintre romani nu stiu cum sa identifice produsele din cereale integrale. Recomandarea mea este sa citeasca eticheta, sa se uite dupa termeni precum faina integrala, cereale integrale, grau integral, ovaz integral si nu dupa faina neagra sau multi-cereale. De cele mai multe ori, painea si alte produse din cereale integrale contin si faina alba, dar aceasta nu este o problema. Ce trebuie sa urmarim pe ambalaje este ca faina sau cerealele integrale sa fie pe primul loc in lista de ingrediente, asa ne asiguram ca acestea sunt in proportia cea mai mare in acel produs.