Macronutrienți – Introducere

Singurul carburant al organismului uman sunt nutrientii obtinuti din alimente. In functie de cantitatea de care are nevoie organismul uman zilnic, nutrientii se clasifica in: macronutrienti si micronutrienti. Macronutrientii sunt reprezentati de glucide (carbohidrati), lipide (grasimi) si proteine. Micronutrientii sunt vitaminele si mineralele esentiale organismului uman, dar pentru care necesarul zilnic este mic, de ordinul miligramelor sau chiar microgramelor.

Carbohidratii, lipidele si proteinele sunt nutrientii care furnizeaza energie si de care avem nevoie in cantitati mari, de ordinul zecilor si sutelor de grame. Alcoolul contine si el calorii, dar nu este un nutrient necesar organisumului. Caloriile din bauturile alcoolice pot afecta negativ balanta energetica, crescand valoarea energetica a dietei.

Vitaminele si mineralele nu sunt nutrienti care furnizeaza energie, dar multe dintre acestea contribuie la procesele din organism prin care se elibereaza energia din macronutrienti.

Apa este un nutrient care nu se poate incadra nici in categoria macronutrientilor, nici a micronutrientilor. Este un nutrient esential vietii in cantitati mari, dar nu furnizeaza energie.

Clasificarea nutrientilor furnizati prin alimentatie:

Fiecare dintre cei trei macronutrienti aduce un anumit aport energetic şi este folosit în diferite scopuri de către organism.

Macronutrientkcal/gFuncţii principale în organism
Glucide4energetică
Lipide9energetică;
promovează creşterea şi dezvoltarea;
reglează unele funcţii ale organismului;
Proteine4promovează creşterea şi dezvoltarea;
reglează unele funcţii ale organismului;

Textul este extras din cartea publicata in 2019 „Ghid de Nutritie de la Preventie la Terapie” la editura University Press Targu Mures.

Puteti comanda cartea Ghid de Nutritie de la Preventie la Terapie aici: https://librarie.umfst.ro/ghid-de-nutritie-868

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s