Ce presupune CRONODIETA?

Crononutriția sau cronodieta înseamnă să mâncăm în funcție de ceasurile biologice. Fiecare organ are un anumit ritm zilnic (momente în care secretă anumite substanțe/hormoni, perioadele în care este mai activ și poate reacționa și procesa nutrienții și energia provenită din alimente).

Mâncând la ore inadecvate supunem organele unui efort mai mare de a se adapta influxului de nutrienți și energie și de a reveni la ritmul biologic normal.

Câteva reguli de respectat daca vrem să mâncăm în acord cu ceasurile biologice:

  1. Să nu mâncăm seara târziu, eu aș recomanda dupa 18:00, dar să zicem ca și 20:00 se poate accepta, în funcție de ora la care mergem la somn și stilul nostru de viață. Mâncatul seara târziu duce la obezitate și boli metabolice, mai ales boli gastrointestinale, diabet, și cardiovasculare.
  2. Jumătate din numărul de calorii consumate zilnic ar trebui să fie în prima parte a zilei (dimineața și un prânz în jurul orei 12:00).
  3. Carbohidrații (pâine, cereale, paste, orez, cartofi, dulciuri, etc.) trebuie consumate dimineața și la prânz. Consumul de carbohidrați în a doua parte a zilei și, mai ales, seara duc la dezechilibre glicemice.
  4. Grăsimile este recomandat să se consume preponderent în prima parte a zilei (mic dejun și prânz)
  5. Consumați mai multe fibre alimentare seara. Acest obicei este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate. Fibrele alimentare le puteți lua seara din legume și leguminoase, nu din cereale integrale, fructe sau nuci și semințe, dacă ținem cont de recomandările priving timing-ul carbohidraților și grăsimilor.
  6. Proteinele se vor consuma la fiecare masă.
Fotografie de Navada Ra pe Pexels.com

Probabil vă întrebați ce mai mâncăm seara daca nu este voie nici carbohidrați, nici grăsimi. Mâncăm proteine cu fibre: carne slabă/pește cu salată/ ou cu salată/ leguminoase și legume (de ex. Salată cu năut sau o caponata de legume cu năut, etc.).

Supele și ciorbele fără smântână sunt o altă soluție foarte bună pentru cină. Faceți supele/ciorbele mai consitente cu multe legume, carne sau leguminoase (fasole, linte, năut) ca să nu mai fie nevoie de felul doi sau de o felie de pâine lângă.

CRONODIETA asigură slăbirea aproape pentru toată lumea (pe lângă ce spun studiile, eu am văzut multe exemple până acum) cu doar o reducere mică a aportului caloric și reduc riscul de boli metabolice, asigurând și un somn de o calitate mai bună.

Se doarme mult mai bine pe stomacul puțin gol pentru că nu suntem cronic flămânzi în zilele noastre.

Aceasta nu este o dietă per se, este un stil de alimentație, de viață!

Vizitați și pagina mea de Instagram @nicolete.t_nutritionist pentru mai multe sfaturi și informații interesante despre nutriție.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s