De ce iau colagen hidrolizat?

Colagenul este cea mai abundenta proteina din organismul uman. Colagenul se gaseste in piele, oase, tendoane, muschi, articulatii. Structura sa fibroasa ii confera o mare rezistenta, tocmai de aceea sta la baza tesutului conjunctiv (tesutul care confera structura, sustine, conecteaza si uneori hraneste celelalte tesuturi).

Fotografie de Andrea Piacquadio pe Pexels.com

Molecula de colagen este ca o franghie formata din 3 fire (un triplu helix) care se rasucesc unul pe langa celalalt, conferindu-i o rezistenta foarte mare. Prin denaturare la caldura, colagenul se transforma in gelatina, iar prin hidroliza (hidroliza este procesul de desfacere a unei legături chimice prin combinare cu apa) rezulta peptide de colagen (lanturi mai mici de aminoacizi “rupti” din colagen) sau colagen hidrolizat.

Colagenul hidrolizat este mai usor de consumat decat colagenul in forma naturala pentru ca nu formeaza un gel atunci cand se adauga in lichide si se absoarbe mai usor in organism, nefiind nevoie sa treaca prin tot procesul de digestie ca orice alte proteine din alimentatie.

Principalele surse de colagen folosite pentru suplimentele alimentare sunt oasele de peste, pielea si oasele de vita, pielea si oasele de porc. Indiferent de sursa, colagenul contine 19 aminoacizi, dintre care 8 sunt aminoacizi esentiali. Organismul are nevoie de 9 aminoacizi esentiali, dintre care colagenul contine urmatorii 8: treonina, valina, metionina, izoleucina, leucina, fenilalanina, histidina si lizina.

La persoanele tinere, pielea contine ~75% colagen. Odata cu inaintarea in varsta, sinteza de colagen scade, proces care poate fi accelerat de expunerea frecventa la soare, poluare, o alimentatie nesanatoasa si/sau deficitara in nutrienti esentiali pentru sinteza de colagen, consumul de alcool, fumat si odihna deficitara. La nivelul pielii, colagenul retine apa, faciliteaza hidratarea, sustine elasticitatea si fermitatea. Reducerea productiei de colagen la nivelul pielii duce la aparitia ridurilor.

Colagenul este o molecula mare, nu poate fi absorbit prin piele, cremele sau alte tratamente topice cu colagen nefiind eficiente. Colagenul actioneaza din interior, tocmai de aceea suplimentele orale de colagen pot avea mai multa eficienta.

Sunt cateva studii care arata ca suplimentarea cu colagen hidrolizat are efecte benefice asupra elasticitatii pielii, dar si asupra articulatiilor, ajutand la reducerea durerii.

Ca orice studii nutritionale si cele pentru demonstrarea eficientei colagenului sunt dificil de realizat si de izolat relatia cauza-efect pentru ca in alimentatia noastra, daca este omnivora sau contine, cel putin, peste, exista colagen in mod natural. Carnea, mai ales cea cu “zgarciuri” sau cartilagii, contine colagen. Oasele de peste sunt bogate in colagen, sardinele fiind o sursa buna. Supa de oase si celebra piftie sunt si ele surse de colagen. La fel sunt si cremele pentru prajituri cu gelatina sau jeleurile

Colagenul nu se gaseste in lumea vegetala, dar exista pe piata variante de “colagen vegan” care se pare ca ar fi produs in laborator de o bacterie prin mecanisme de inginerie genetica. Se insereaza gene umane in aceasta bacteria si astfel produce colagen. Eu nu l-as numi colagen 100% vegetal.

Persoanele care au o dieta strict vegana pot avea unele probleme cu sinteza de colagen, dar nu stiu sa fie studii foarte clare in acest sens, este doar o atentioanare pentru o mai multa grija la aportul de aminoacizi esentiali si nutrienti care stau la baza sintezei endogene de colagen.

O dieta bine echilibrata cu un aport suficient de proteine, vitamina C, vitamina A, zinc si fier este necesara pentru sinteza colagenului la nivelul organismului. Proteinele fie ele animale, dar mai ales cele vegetale trebuie consumate in cantitati adecvate (0.8-1g/kg greutate corporaala pe zi) pentru a asigura toti aminoacizii esentiali. Pentru ca vitaminele A si C, zincul si fierul sunt implicate in sinteza de colagen, un aport inadecvat poate duce la o productie deficitara de colagen. Se pare ca si curcuma (Curcuma longa) ar avea efecte pozitive asupra sintezei de colagen, mai ales in cazul epitelizarii ranilor (vindecarii).

Deci, de ce iau colagen?

Pentru ca s-ar putea sa faca bine si sigur rau nu face, conform cu dovezile stiintifice existente pana in prezent. Colagenul este o proteina si o sursa buna de aminoacizi esentiali. Cu sau fara beneficiile pentru piele, prin adaugarea de colagen hidrolizat in alimentatie contribui la aportul de proteine si aminoacizi esentiali care la mine nu este foarte mare pentru ca imi plac mult fructele, legumele si fainoasele pe care le mai combin cu lactate, branzeturi sau peste, dar consum cantitati mai mici de carne si oua.

Eu am incercat colagenul hidrolizat de la Real Food (https://real-food.ro/product/colagen-hidrolizat-realfood ). Il consum cu iaurt, pun 1 masura intr-un iaurt grecesc degresat de 150ml si adaug o lingurita de dulceata fara zahar pentru un desert sanatos si delicios. Doza zilnica este de 10g pe zi = 2 masuri (in cazul colagenului Real Food). Se poate pune si in apa, ceai, cafea, cereale cu lapte, sosuri. Personal, din ce am citit, nu este indicat sa se adauge in preparate care se gatesc la temperaturi inalte (prajit sau la cuptor). Colagenul este o proteina care se poate denatura si suferi modificari la temperaturi inalte (unele surse vorbesc de temperaturi peste 300 grade C), deci cel mai sigur este sa il consumati in preparate reci sau putin calde (ceai, cafea).

Referinte:

https://real-food.ro/product/colagen-hidrolizat-realfood

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.15518

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/

https://health.clevelandclinic.org/what-do-collagen-peptides-do/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813017315787

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0319p26.shtml

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s