Cel mai simplu raspuns ar fi: carbohidratii sunt combustibilul organismului uman.
Pentru a intelege mai bine ce sunt si de ce sunt necesari, trebuie sa luam lucrurile pas cu pas si de la inceput. Ȋn ceea ce priveste carbohidratii au existat multe polemici si multa lume cand aude acest cuvant nu stie exact la ce sa se gandeasca.
Acesti carbohidrati au o structura simpla, dar o „personalitate” complexa. Nu se multumesc ei cu un singur nume, ci vor sa se ascunda sub diverse denumiri, prin urmare atunci cand spunem „glucide”, „hidrati de carbon”, „zaharuri”, spunem defapt acelasi lucru, „carbohidrati”. De unde denumirea de carbohidrati? De la faptul ca, din punct de vedere chimic, sunt molecule de carbon (C) hidratat.
Si acum putina chimie:
Hidratii de carbon (prescurtat HC) sunt cei mai raspanditi compusi organici din natura. Dupa cum ne putem da seama si din denumirea lor, sunt compusi organici care contin exclusiv C, H si O, cu formula chimica Cx(H2O)y, unde x poate fi diferit de y. H si O au aceeasi proportie ca si in molecula apei, adica 2:1. De exemplu, sa vedem formula glucozei, cel mai simplu si mai cunoscut HC: C6(H2O)6.
Dar cum nimic nu e perfect pe aceasta planeta, si HC au rebelii lor, care nu se supun formulei generale, un exemplu ar fi dezoxiriboza, o componenta de natura glucidica a ADN-ului (acid dezoxiribonucleic), aceasta are formula chimica: C5H10O4.
Cum iau nastere glucidele?
Glucidele se formeaza in plante, in procesul de fotosinteza. Fotosinteza este un proces chimic ce are loc in niste corpusculi care se gasesc in partea verde a plantelor, mai ales in frunze, si se numesc cloroplaste. Clorofila, pigmentul verde din plante, energia solara, apa si dioxidul de carbon din aer isi unesc fortele pentru a da nastere unor molecule simple de glucide, mai precis glucoza si izomerii sai: fructoza si galactoza. Izomerii sunt substante cu aceeasi formula chimica, dar structuri diferite, prin urmare au si proprietati fizice si chimice diferite. Produsul secundar al acestei reactii este O2, fara de care nu ar exista viata.
Plantele nu creeaza energie, ci doar o transforma pe cea primita de la soare. Glucidele sunt, prin urmare, pachete de energie solara, menite a mentine viata pe pamant.
Plantele stau la baza alimentatiei, prin capacitatea lor de a produce si stoca energia sub forma de HC. Plantele sunt sursa de hrana pentru animalele erbivore, cele erbivore pentru cele carnivore, iar noi oamenii consumam atat plante cat si animale, bine, unii dintre noi.