HC se pot clasifica dupa multe criterii, dar cea mai cunoscuta clasificare, cel putin din punct de vedere nutritional este In functie de numarul de zaharuri simple pe care il contin.
Exista 3 mari grupe: monozaharide, oligozaharide si polizaharide.
Dintre monozaharide fac parte:
- Glucoza- cel mai important monozaharid, singurul glucid folosit de celule ca sursa de energie.
- Fructoza- este monozaharidul predominant din fructe, este cel mai dulce HC.
- Galactoza- nu se gaseste libera In natura, ci doar In combinatie cu glucoza, formand lactoza din lapte.
- Alte monozaharide: manoza, arabinoza, riboza si dezoxiriboza, ramnoza, xiloza etc.
Oligozaharidele sunt formate prin asocierea a doua pana la 10 de molecule de monozaharide. Dintre acestea cele mai importante sunt dizaharidele:
- Zaharoza- formata dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza, este zaharul de masa pe care Il cunoastem cu totii. Se obtine din trestia de zahar sau sfecla de zahar, dar se gaseste si In unele fructe si legume.
- Lactoza- formata dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza, este zaharul din lapte. Se gaseste doar In produsele lactate, dar se mai poate folosi si industrial In unele produse.
- Maltoza- formata din doua molecule de glucoza, se obtine In urma hidrolizei amidonului si foarte putin In forma libera In natura, cel mai adesea In semintele germinate.
Sa amintim si cateva trizaharide, pe care le putem intalni adesea:
- Rafinoza- o asociere de 3 resturi de monozaharide: glucoza, fructoza si galactoza. O putem Intalni In struguri si prune.
- Solatrioza- se gaseste In tomate
- Melizitoza- formata dintr-o molecula de fructoza si doua de glucoza, se gaseste In miere.
Polizaharidele contin peste 10 molecule de monozaharide. Polizaharidele se Impart In polizaharide utilizabile energetic si cele neutilizabile energetic.
Cele utilizabile energetic sunt reprezentate de:
- Amidon- cel mai cunoscut si renumit. Este polizaharidul de rezerva de origine vegetala, format din numeroase molecule de glucoza cu asezare liniara ( amiloza) si ramificata ( amilopectina). Este HC cel mai abundent In alimentatie. Se gaseste In cereale si In produsele rezultate din acestea ( faina, paine, paste etc.), dar si In anumite radacinoase (mandioca), tuberculi (cartofi), In leguminoase (fasole, mazare, linte), dar si In alte parti ale plantelor (fructe-bananele).
- Dextrine- sunt compusi intermediari ai procesului de hidroliza a amidonului, se gasesc In paine prajita.
Glicogen– cu o structura asemanatoare amidonului, este polizaharidul de rezerva al organismului animal si uman, stocat la nivelul ficatului si muschiului. Se formeaza In procesul de glicogenogeneza pornind de la molecule de glucozaa. Nu are valoare alimentara deoarece se gaseste In cantitati foarte mici In produsele de origine animala si este distrus In procesele culinare.
Polizaharidele neutilizabile energetic reprezinta fibrele alimentare. Acestea cuprind si ele mai multe tipuri: celuloza, hemiceluloza, pectine, gume si mucilagii. Tot la fibre se incadreaza si lignina, dar aceasta nu este de natura glucidica. Dintre aceste fibre, celuloza, lignina si unele hemiceluloze sunt insolubile, iar pectinele, gumele, mucilagiile si unele hemiceluloze sunt solubile.
Un gând despre “Marea familie a carbohidratilor”