Celebrii Antioxidanti – foarte buni si pentru sanatatea creierului

download (1)

Creierul este organul cel mai susceptibil la efectele devastatoare ale radicalilor liberi, deoarece acesta genereaza el insusi mai multi radicali liberi decat alte tesuturi. Contine un procent mare de grasime si foloseste mult oxigen pentru functionare, doi factori cheie in producerea radicalilor liberi.

Antioxidantii reactioneaza cu radicalii liberi, inactivandu-i pe acestia si astfel impiedicand reactia lor cu alti componenti celulari pe care i-ar distruge, afectand astfel buna desfasurare a proceselor celulare.

Natura a pus la dispozitie o armata de antioxidanti in alimente. Fructele si legumele sunt pline de antioxidanti, printre care vitamine si alte substante bioactive cum sunt polifenolii, carotenoizii, antocianii si flavonoidele.

Cantitatea totala de antioxidanti furnizata de un aliment este cea care conteaza, iar capacitatea antioxidanta ne ajuta sa ne orientam spre alimentele cu cel mai puternic efect antioxidant. Conform indicelui ORAC (oxygen radical absorbency capacity), alimentele cu cea mai mare capacitate antioxidanta sunt: prunele uscate, stafidele, coacazele negre, murele, usturoiul, varza creata, afinele, capsunile, spanacul, zmeura- in general fructe si legume intens colorate- precum si ceaiul verde si vinul rosu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s