Zaharul- prieten si dusman al creierului

sugar yes no

Glucoza, denumita si ”zaharul din sange”, este singura sursa de energie folosita, in mod normal, de celulele nervoase. Desi creierul reprezinta doar 2% din greutatea corpului, poate consuma pana la 30% din energia organismului. Mai mult, creierul nu are capacitate de a stoca energia, prin urmare, depinde in fiecare moment de nivelul de glucoza din sange pentru a functiona eficient.

”Un mare secret pentru functionarea superioara a creierului este o alimentatie care asigura celulelor cerebrale acces continuu la nivelurile corespunzatoare de zahar din sange”, spune Jean Carper in cartea ” Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului”.

Ideea gresita, conform careia trebuie sa reducem consumul de carbohidrati, poate afecta capacitatea de functionare a celulelor nervoase. Avem nevoie de carbohidrati pentru a mentine un nivel adecvat al glicemiei. Bineinteles ca niveluri crescute ale glicemiei, cum se intampla in cazul diabetului zaharat sau rezistenta la insulina, ne vor afecta in mod negativ sistemul nervos si capacitatea cognitiva. Ideea este sa mentinem un nivel normal si constant al glucozei in sange, iar cand acest lucru este atins putem fi siguri de functionarea normala sau chiar de imbunatatirea functionarii creierului.

Uneori avem nevoie de o crestere a glucozei in sange pentru a asigura un surplus de energie, necesar in perioadele de studiu intens. Cand mintea este mai activa, straduindu-se sa memoreze ceva nou sau sa rezolve o problema, creierul are nevoie de mai multa energie, de aceea trebuie sa reimprospatam rezervele de energie pentru a continua sa invatati la nivel optim.

Este foarte important sa se consume alimente cu indice glicemic scazut sau mediu si sa se evite alimentele cu indice glicemic mare, care determina o crestere brusca a glicemiei si apoi o stare secundara de hipoglicemie, care afecteaza negativ functionarea creierului.

Consumul exagerat de carbohidrati simpli determina nivele crescute constant ale glicemiei, ceea ce duce la hipertensiune arteriala, rezistenta la insulina, rigidizarea arterelor, situatii in care creierul si functiile lui vor fi puternic afectate.

Consumul de alimente cu indice glicemic scazut, cum sunt: fructele proaspete, fructele uscate cu exceptia curmalelor si stafidelor, fructele oleaginoase, semintele, leguminoasele, cerealele integrale si produse derivate, legumele, reprezinta hrana adecvata pentru un creier sanatos.

Pentru un plus de energie in perioadele de maxima concentrare se pot consuma ceva dulce cu un indice glicemic mare, oferind o crestere rapida a glucozei sanguine, dar, in general, este bine sa evitam fluctuatii mari ale glicemiei.

Asadar, zaharurile ne pot ajuta atat timp cat le consumam cu moderatie (recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este sa nu se depaseasca 50g de zaharuri pe zi). Nu trebuie sa exageram cu dulciurile, produsele de patiserie si bauturile racoritoare dulci, deoarece riscam sa supunem creierul unor niveluri mari de glucoza constant , accentuand starea de stres si agitatie inaintea unui examen.

Pentru mentinerea unor niveluri constante ale glucozei in sange este recomandat sa se consume alimente in cantitati mici si mai des, circa 6 mese pe zi, si nici intr-un caz sa se renunte la luarea micului dejun. Exista studii care dovedesc ca adolescentii care consuma in mod regulat micul-dejun sunt mai destepti si au rezultate mai bune decat cei care sar peste prima masa a zilei.

HYPESN13

Sugar lips for you! 😀

Lasă un comentariu