Grasimile „bune” ne fac mai destepti!

Pana in momentul de fata nu s-a descoperit ”pastila magica” care sa ne faca mai destepti, dupa cum nu exista nici un aliment special care sa ne imbunatateasca functiile cognitive peste noapte. Memoria este un proces atat de complex, incat este nevoie de o varietate de nutrienti, pe care ii putem obtine doar consumand alimente dintre cele mai variate, care sa sustina activitatea asidua de memorare si aducere aminte.

Din moment ce aducerea aminte implica o functionare buna a sistemului nervos si a circulatiei sangvine, toate masurile luate in vederea imbunatatirii acestor doi factori, vor contribui in final la imbunatatirea memoriei.

Veti fi fericiti sa aflati ca raspunsul, in cazul unei alimentatii pentru imbunatatirea memoriei, nu este doar fructe si legume, ci o gama variate de alimente.

Structurile cerebrale au nevoie de grasimi pentru a functiona adecvat, deoarece creierul este cel mai gras organ din organism, continand in proportie 60% lipide. Prin urmare, tipul de grasimi cu care va hraniti creierul de la nastere pana la moarte constituie una dintre deciziile cele mai importante pe care le puteti lua vreodata spre binele sau in detrimentul creierului dumneavoastra.

Studiile arata ca un regim alimentar bogat in grasimi saturate poate provoca deficiente de invatare la tineri si accelerarea pierderii memoriei a adulti.

De asemenea, un consum crescut de grasimi polinesaturate ω-6 sau un raport ω-3/ω-6 inadecvat, produce inflamatia tesutului cerebral. O astfel de inflamare persistenta poate deteriora vasele de sange cerebrale, poate declansa procese ce ucid celulele cerebrale, poate vatama membrana celulelor nervoase, intrerupand functionarea normala a sistemului nervos.

Grasimile de tip ω-3 din uleiul de peste,in sau canepa influenteaza pozitiv structura celulelor cerebrale si capacitatea de transmitere a mesajelor, participand de asemenea la reglarea nivelelor unor neurotransmitatori ( de ex. serotonina- cunoscuta pt. calitatea sa de a binedispune).

Alimentele cele mai bogate in ω-3 sunt pestii grasi, cum ar fi: macroul, heringul, sardinele, somonul, tonul, etc. Exista si surse vegetale de ω-3 cum sunt semintele si uleiul de in, sau se poate apela la suplimente alimentare de ulei de peste, in cazul in care nu se dispune de sursele alimentare mentionate.

De exemplu, doar 30g de macrou crud, 40g de hering sau 40g de sardine in conserva pot acoperi necesarul zilnic de acizi grasi ω-3.

sandwich sardines 2

Va urma…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s