As putea incepe cu o pledoarie impotriva consumului exagerat de alcool, dar cum e duminica si pentru unii aseara s-a lasat cu chef mare, nu vreau sa va mai chinui si eu, probabil, va mustra constiinta. Oricum, niste „antioxidanti” la sticla nu fac chiar atat de mult rau.
Lasand la o parte constiinta, daca tot s-a infaptuit „pacatul ”, problema cea mai mare este starea de a doua zi.
Dar toate au o rezolvare, chiar si atunci cand esti mahmur si ai lenevi in pat pana ce se face seara si incepe alta petrecere. Ca sa eviti un dus rece, mai bine te ridici tu incetisor din pat si apelezi la cateva remedii care te vor pune pe picioare imediat, fara ca parintii sau iubita/iubitul (dupa caz), sa-si dea seama de iubirea patimasa dintre tine si paharul de vin de seara trecuta.
Ce este mahmureala si cum se manifesta ea sunt sigura ca stie mai toata lumea, oricum e bine sa trecem cateva lucruri in revista.
Semnele si simptomele de a doua zi:
– Durere de cap
– Sensibilitate la lumina si sunet
– Diaree
– Deshidratare
– Pierderea apetitului
– Tremuraturi
– Greturi, varsaturi
– Oboseala, slabiciune
– Puls si tensiune crescute
– Pierderea capacitatii de concentrare
Consumul normal de alcool este de 2 bauturi alcoolice/zi pentru barbati si 1 bautura/ zi pentru femei. Peste aceasta cantitate, s-ar putea sa te resimti a doua zi. Pe langa cantitatea de alcool, mai sunt si alti factori care influenteaza starea de mahmureala:
– Consumarea acoolului pe stomacul gol
– Somnul insuficient
– Deshidratarea
– Sanatatea precara
Ce facem ca sa prevenim sau sa combatem mahmureala?
Nu beti pe stomacul gol. Inainte sa consumati alcool e bine sa mancati o masa bogata in grasimi, care vor intarzia absorbtia alcoolului la nivelul stomacului.
Daca trebuie sa fii fresh in dimineata de dupa, ar fi mai bine sa alegi bauturi precum vodka, gin, rom si sa eviti pe cele precum brandy, whisky, cognac, vin rosu, sampanie sau tequila.
Apa, apa, apa…
Nu uitati sa consumati apa inainte, in timpul si dupa consumul de alcool, deoarece alcoolul stimuleaza diureza si, in consecinta, deshidrateaza organismul.
Omleta/Oua
Ouale fierte sau omleta sunt perfecte pentru un mic-dejun care sa te aduca cu picioarele pe pamant. Alcoolul scade nivelul de aminoacizi din corp, iar ouale sunt cea mai potrivita sursa de proteine complete de care organismul are nevoie pentru a-si regla metabolismul. Iar continutul ridicat in cisteina ajuta la detoxifiere.
Paine toast
In timp ce bei, ficatul este ocupat cu metabolizarea alcoolului si nu se mai poate ocupa si de mentinerea glicemiei la un nivel normal, de aceea vei duce lipsa de energie si te vei simti obosit. Ficatul iti va fi recunoscator daca il vei ajuta cu o felie de paine toast, care iti va restabili rapid nivelul glucozei in sange.
Miere
Una sau doua lingurite de miere pe stomacul gol, dupa ce te-ai trezit reprezinta aurul lichid care te face bine. Mierea contine multi antioxidanti, este vitamininizanta si energizanta, ajutandu-te sa scapi si de ultimele picaturi de alcool din organism, intocmai cum ai facut tu cu ultimele picaturi din sticla de aseara.
Banane
Bananele, celebre pentru continutul lor in potasiu, sunt eficiente si de aceasta data. Pierderile de potasiu datorita efectului diuretic al alcoolului ne pot da dureri musculare si slabiciune, asa ca, pe langa un toast cu 2 oua, merge si o banana care sa intregeasca micul-dejun al petrecaretilor.
Desigur, cafeaua isi are locul ei consacrat.
So, let’s get the party started (dar nu uitati de sfaturile mele) !