10 recomandari nutritionale pentru copiii care fac sport

ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ ESTE UN COMPONENT ESENȚIAL PENTRU CREȘTEREA ARMONIOASĂ ȘI PERFORMANȚA FIZICĂ A COPIILOR ANGRENAȚI ÎN ACTIVITĂȚI SPORTIVE.

1. Copiii trebuie să consume o alimentație variată care să conțină toate grupele principale de alimente: cereale și amidonoase, legume și fructe, lactate, ouă, carne și pește, leguminoase, semințe și nuci.

2. Copiii activi pot consuma dulciuri, dar în porții moderate (sub 150kcal per porție, de exemplu: 25g ciocolată cu lapte).

3. 3 mese pe zi și 2-3 gustări sunt recomandate pentru un aport nutrițional optim. Nici o zi fără micul dejun. Gustările se pot lua înainte și după antrenamente, similar sportivilor adulți. Înainte de efort se vor consuma gustări pe baza de glucide, iar după sport pe baza de proteine și glucide.

4. Proteinele de calitate superioară nu ar trebuie să lipsească din alimentația copiilor care fac sport (pește, ouă, lactate, carne). Proteinele vegetale (năut, fasole, linte, nuci și semințe) vor completa aportul proteic, dar nu este recomandat copiilor angrenați în sport să fie vegani.

5. Gustările ar trebuie pregătite de acasă pentru a include alimente sănătoase care să îi ajute în efortul fizic (fructe, nuci și semințe, sandvișuri cu pește, grătar făcut în casă, iaurt natural/grecesc, un dulce făcut în casă: chec sau un baton de cereale, fructe uscate).

6. Pastele gătite cu sos roșu, vegetable, carne de pui, curcan sau pește sunt o sursă bună de glucide pentru copii înainte de o competiție mai solicitantă. În plus, sunt un fel de mâncare apreciat de copii.

7. Trebuie evitate alimentele prăjite (șnițele, chiftele, cartofi prăjiți) sau de tip fast-food care sunt bogate în calorii, dar sărace în nutrienți.

8. Oferiți-le pește de 3 ori pe săptămâna și nuci de câteva ori pe post de desert sau gustare, sunt alimente bogate în omega-3 (copiii au nevoie de un creier sănătos pentru a fi cât mai agili în sport).

9. Sticla cu apă nu trebuie să lipsească din geantă de școală și cea de sport. Copiii care fac sport trebuie să fie bine hidratați și să se obișnuiască să consume constant lichide pe parcursul zilei.

10. Nu oferiți suplimente copiilor fără recomandarea medicului sau nutriționistului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s