Pe unii dintre noi, da. Stresul cronic este unul dintre factorii legați de stilul de viață care contribuie la creșterea riscului de obezitate. Doar stresul cronic are acest efect. Stresul acut este un mare consumator de energie și mobilizează energia din depozite pentru a o folosi în reacția organismului la factorul stresor din mediu. Stresul cronic stimulează aportul caloric și redistribuția depozitelor de grăsime spre zona abdominală.
Stresul acut scade apetitul, dar nivelurile crescute de cortizol menținute pe perioade lungi, așa cum se întâmplă în stresul cronic, cresc apetitul cu preferințe spre alimentele bogate în zaharuri și grăsimi.

Persoanele obeze expuse unor critici din partea societății au niveluri de cortizol crescute, ceea ce declanșează mâncatul emoțional și acumularea de și mai multă grăsime, ducând la apariția unui cerc vicios din care se evadează cu mare efort. Aceste persoane trebuie să beneficieze de ajutor de specialitate. S-a demonstrat că intervențiile de management al stresului la persoanele obeze în paralel cu intervențiile nutriționale au avut un rezultat mai bun în scăderea în greutate.
Din populația obeză aproximativ jumătate are niveluri crescute de cortizol. Dacă stresul cronic nu se manifestă prin creșterea aportului alimentar, atunci nu apare riscul de creștere în greutate. Cu toate acestea, multe persoane pierd controlul asupra aportului caloric și alegerilor alimentare când sunt în perioade de stres. Dacă aceste perioade de stres înseamnă și mai multe ore petrecute la birou, activitatea fizică va fi și ea diminuată. Prin urmare stresul per se nu ne îngrașă, dar produce o întreagă cascadă de efecte asupra stilului de viață.
Hipersensibilitatea la glucocorticoizi este determinată atât genetic, cât și de unele patologii (artrita reumatoidă, sindromul intestinului iritabil, astm etc.). Deprivarea de somn, munca în ture de noapte care afectează ritmul circadian al cortizolului potențează efectele stresului asupra greutății corporale. Relația dintre stresul cronic și creșterea în greutate este bidirecțională. Alimentația nesănătoasă, un consum mare de alimente cu indice glicemic mare, excesul de alcool duc la creșterea nivelui de cortizol.
În concluzie, în rândul indivizilor cu hipersensibilitate la glucocorticoizi, stresul cronic crește riscul de obezitate prin stimularea apetitului și modificarea compoziției corporale. Pentru evitarea potențialului cerc vicios este nevoie de ajutor de specialitate pentru un management eficient al stresului.