De ce avem nevoie de apă?

De ce avem nevoie de apă?  Ce roluri are ea în organism?

Iată câteva dintre funcţiile sale:

apa-2Prin urmare am putea spune că este cel mai important nutrient, dar căruia de multe ori nu îi acordăm atenţia necesară. Hidratarea adecvată este o cerinţă absolut necesară pentru sănătatea noastră înainte de orice aliment sau medicament. Nu am putea trăi mai mult de 100 de ore fără apă, în timp ce fără ceilalţi nutrienţi am putea trăi câteva săptămâni, chiar luni.

Balanţa apei în organism

Primul pas pentru a ne hidrata corect şi a şti de câtă apă avem nevoie pentru ca toate funcţiile organismului să se desfăşoare în mod normal este să ştim cât cheltuim. Ȋn acest caz nu ar fi bine să gandim ca un om de afaceri, aici nu e vorba de a face economii, totul se bazează pe echilibru.

Cantitatea de apă ingerată trebuie să fie egală cu cea eliminată, acceptându-se pe termen lung doar o diferenţa de 0,1%.

Prin băuturi se inţelege cantitatea totală de lichide ingerate într-o zi, inclusiv cafea, ceai,  alcool, băuturi răcoritoare. Chiar dacă unele dintre ele au un efect uşor diuretic, se pot lua în considerare ca şi aport de apă, deoarece o data obişnuit organismul cu aceste băuturi, efectul diuretic este minim. Totuşi despre acest aspect vom discuta cu lux de amănunte într-un articol viitor.

Apa din alimente este şi ea foarte importantă reprezentând, bineinţeles în funcţie de dieta fiecăruia, aproximativ 20% din cantitatea de apă de care avem nevoie zilnic. Cu cât dieta noastră este mai bogată în legume şi fructe, cu atât aportul de apă din alimente creşte, acestea fiind cele mai bogate în acest nutrient( de ex. Pepenele roşu are un conţinut de 91,5% apă).

Să nu uităm însa de apa produsă în organism în timpul metabolizării nutrienţilor din alimente ( proteine, lipide, glucide) ,aşa-numita apă metabolică. Aceşti nutrienţi produc cantităţi diferite de apă când sunt transformaţi în organism:

  • 1 g de proteine produce 0,41g apă
  • 1 g de lipide → 1,07 g apă
  • 1g glucide → 0,60 g apă.

Cea mai mare cantitate de apă se pierde din organism prin urină. O cantitate importantă se pierde prin transpiraţie şi perspiraţie, această cantitate variază foarte mult în funcţie de activitatea fizică, climat. Ȋn condiţii normale, fiziologice, prin fecale se pierde doar o cantitate mică de apă.

Apa ingerată ( ml/zi ) Apa eliminată ( ml/zi )
Băuturi 1500 Urina 1500
Alimente 700 Transpiraţie (piele ) 500
Apa metabolică 300 Respiraţie ( plămâni ) 400
    Fecale 100

Urmeaza si mai multe despre apa…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s