Prin urmare, de câtă apă avem nevoie?

Condiţii normale Activităţi fizice în temperaturi ridicate Nevoile totale însarcină şi lactaţie
Femei adulte 2.2 litri 4.5 litri 4.8 litri (sarcină) 
5.5 litri (lactaţie)
Bărbaţi  adulţi 2.9 litri 4.5 litri

Acestea sunt recomandările OMS (Organizaţia Mondială a Sanatăţii) , revizuite în 2007. Aceste recomandări se referă la cantitatea de apă consumata din toate sursele (apa, alte bauturi si alimente).

Ȋn ceea ce priveşte consumul de apă mai sunt o groază de recomandări. Una o ştiţi cu siguranţă cu toţii, doar în cazul particular în care v-aţi izolat de lume şi aţi aruncat televizorul şi radioul pe geam. Deci :” Pentru o viaţă sănătosă consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide.”

Alta: ”consumaţi cel puţin 8 pahare de apă pe zi”, sau „ caloria şi ml de apă”( adică câte calorii ingerăm, tot atâţia ml de apă trebuie să şi bem, de ex. 1800kcal/zi, 1800 ml apa). Unii zic să ne luăm după senzaţia de sete, alţii zic să bem apă înainte să apară senzaţia de sete.

drinking waterȊn fiecare este câte un sâmbure de adevăr, dar necesarul de apă variază foarte mult în funcţie de metabolismul fiecărei persoane, de activitatea fizică, dieta şi condiţiile de mediu.

Bărbaţii au nevoie de o cantitate mai mare de apă pentru a se menţine hidrataţi, deoarece au un procent mai mare de masă musculară în comparaţie cu femeile. De asemenea sugarii şi copiii necesită o cantitate mai mare de apă în raport cu greutatea corporală, deoarece corpul lor conţine mai multă apă şi nu au capaciatea de a concentra urina la fel ca adulţii. O atenţie specială trebuie acordată şi în cazul vârstnicilor, la care riscul de deshidratare este mult mai mare, deoarece cu vârsta scade senzaţia de sete şi capacitatea de concentrare a urinii.

Ȋn cazul practicării unei activităţi fizice mai mult sau mai puţin intense trebuie să ne adaptăm cantitatea de lichide ingerată. Ȋntre 600 ml şi 800 ml ( 1,5-2,5 căni de apă) sunt suficiente pentru  o activitate fizică moderată şi de scurtă durată, dar pentru activităţi intense care durează mai mult de o ora este nevoie de mult mai mult, asta de asemenea în funcţie de mediul în care se practică şi de gradul de transpiraţie. Ȋn aceste situaţii este indicat să se apeleze la băuturi sportive speciale, care să înlocuiască şi pierderile de electroliţi ( sodiu, potasiu, clor ).

Ȋn unele condiţii patologice, cum ar fi febră, diaree, vomă, avem nevoie de mai multă apă, deoarece pierdem mai multa apă decât în situaţii normale. Există şi cazuri când se face o restricţie de lichide, cum este de exemplu insuficienţa cardiacă sau insuficienţa renală. Bineînţeles în toate aceste cazuri trebuie să consultaţi medicul sau un specialist în nutriţie.

Si mai avem multe de vorbit despre apa…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s