…, mai pretioasa decat aurul!

Ȋn forma sa cea mai pură este inodoră, incoloră şi insipidă. Este în corpul tău, în alimentele pe care le mănânci şi în băuturile pe care le bei. O foloseşti pentru a te spăla, a spăla haine, vase, maşina şi tot ceea ce ne înconjoară. Poţi să calatoreşti pe ea sau să sari în ea pentru a te răcori în zilele toride de vara. Toate formele de viaţă au nevoie de ea, şi dacă nu primesc cât au nevoie, mor. Au existat multe dispute politice în jurul ei. Ȋn unele locuri este foarte preţuita şi greu de procurat, în altele este din belşug şi este risipita. Aşadar, ce substanţă este „mai” necesară pentru existenţa nostra deacât oricare alta?…APA

molecula de apaCine nu ştie formula apei nu trece la Chimie, nu aşa ne spunea profesoara în clasa a 5-a?…Eu mi-am învăţat lecţia bine şi ştiu că apa este o moleculă formată dintr-un atom de oxigen şi doi de hidrogen, care se unesc ”şi la bine şi la rău”  printr-o legătura de hidrogen care îi conferă acestei „căsnicii”( substanţe) proprietăţile speciale cu care nici o altă substanţă nu se poate lăuda.

Apa este singura substanţă care se află în forma naturala în toate cele 3 stări de agregare: solid( gheaţă), ( apa lichida) şi gaz (vaporii de apă).

water cycleAcoperă aproximativ 70% din suprafaţa Pământului, dar doar 3% este apă dulce, restul este apa sarată a mărilor şi oceanelor. Din acest procent de 3%, 77% este sub formă de gheţari, restul de 23% se gaseşte subteran, în râuri, lacuri. Ce este interesant este că doar 0,5% din apa dulce este disponibilă spre a fi folosita pentru necesităţile plantelor, animalelor şi omului.

Nu degeaba se spune ca suntem făcuţi din pământ şi în pământ ajungem, pentru că şi corpul nostru conţine un procent de circa 70% apă, acesta variind cu vârsta, starea fiziologică sau patologică.Cel mai mare procent de apă îl avem în copilărie, pornim cu 90% apă în starea de făt, 74% la sugari, 60% la copii, 59% în adoleşcenţă baieţii şi 56% fetele, 59% adulţii bărbaţi şi 50% femeile, iar după 50 de ani scade sub 56% la bărbaţi şi 47% la femei. Procentul de apă din corpul nostru variază în funcţie de procentul de grăsimi, cu cât înaintăm în vârstă creşte procentul de grăsime din corp( acest lucru este fiziologic) şi, prin urmare, scade procentul de apă. De asemenea pe baza aceleiaşi teorii este explicată şi diferenţa între sexe, femeile având un procent mai mare de grăsime în corp decât barbaţii. Această diferenţa apare începand cu vârsta adoleşcenţei.

To be continued…stay tuned!

Publicitate

2 gânduri despre “…, mai pretioasa decat aurul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s