Colesterolul- inger sau demon?

_images_Foto_Articoli_medicina-alternativa_naturopatia_cure-naturali_colesterolo_alto_ldl_hdl

Sterolii sunt o clasa de lipide simple, care includ: colesterolul, fitosterolii (steroli vegetali) si unii hormoni steroizi. Colesterolul este cel mai cunoscut sterol. In organism este precursorul acizilor biliari, al hormonilor sexuali si al vitaminei D. Este component esential al membranelor celulare, a celulelor nervoase si cerebrale. Colesterolul sanguin provine din alimentatie, dar cea mai mare parte este sintetizata in organism la nivel hepatic, pornind de la grasimile din alimentatie, cu toate ca poate fi sintetizat si la nivelul altor tesuturi si organe, cu exceptia creierului.

Colesterolul din dieta influenteaza mai putin de 20% nivelul de colesterol sanguin, dar acest 20% face diferenta. Colesterolul se gaseste exclusiv in alimentele de origine animala, cum sunt: ficatul si celelalte organe, galbenusul de ou, grasimi animale.

Excesul de colesterol dietetic poate conduce la concentratii crescute de colesterol sanguin, responsabil de procesele aterosclerotice din bolile cardiovasculare. Totusi nivelul de colesterol este influentat si de cantitatea totala de lipide din dieta si de calitatea acestora. Dupa cum am mai spus lipidele saturate si cele hidrogenate sunt dusmanii nostri de temut, ele cresc colesterolul total si colesterolul ”rau”(LDL). De asemenea pot exista si modificari la nivel genetic care sa perturbe metabolismul colesterolului, ceea ce poate conduce la un nivel ridicat de colesterol, fara ca dieta sa aiba prea multe cuvinte de spus.

Colesterolul este de doua tipuri: HDL-colesterol este colesterolul bun si LDL-colesterolul este fratele lui cel rau. Colesterolul este lenes de felul lui si nu se poate misca singur prin sange, de aceea are nevoie de masini, iar masinile colesterolului sunt anumite proteine. Colesterolul impreuna cu proteinele formeaza lipoproteinele. Denumirea de LDL vine de la Low-Density-Lipoptrotein, adica lipoproteine cu densitate scazuta, care transporta colesterolul de la ficat catre tesuturi si este responsabil de depunerile aterosclerotice de pe artere. HDL, vine de la High-Density-Lipoprotein si este fratele bun, care face drumul invers, aduce colesterolul de la tesuturi spre ficat, ceea ce favorizeaza eliminarea si astfel curatirea arterelor totodata. Prin urmare este bine sa avem nivele cat mai crescute de HDL si cat mai scazute de LDL. Cum facem asta?…Simplu: modificarea stilului de viata de la alimentatie pana la activitatile fizice zilnice. Este bine sa limitam consumul de grasimi saturate, care se gasesc in toate produsele de origine animala, sa limitam alimentele bogate in colesterol, dar totusi sa mentinem in limitele normale aportul de grasimi, fara sa cadem in pacatele unei diete mult hipolipidice care ne va face mai mult rau decat bine. Indicat ar fi un consult de specialitate pentru ca fiecare are nevoi diferite si reactioneaza diferit la modificarile impuse. De altfel, in ateroscleroza, care as putea spune ca este originea tuturor relelor, atunci cand vorbim despre bolile cardiovasculare, tratamentul farmacologic nu va fi niciodata suficient pentru a scapa de nivele crescute de colesterol si a scadea riscul de boala.

LDL[1]

O indicatie usor de respectat este sa limitam la minimum consumul de grasimi saturate( si cu astea sper ca v-am lamurit in articolele anterioare) si sa le inlocuiti cu grasimi vegetale, dar nesaturate. Nu va lasati pacaliti de margarina, uleiul de palmier, cocos, aceste sunt grasimi saturate la urma urmei. Optand insa pentru uleiurile vegetale nesaturate ( cel de masline, de in, de germeni de grau, de rapita etc.) si la consumul de cat mai mult peste oceanic gras( somon, macrou, ton, sardine etc.) sau suplimente cu ulei de peste ω-3 veti avea o inima fericita, cel putin fiziologic vorbind. Dar cum totul se rezolva cand avem o sanatate de fier, cealalta fericire va veni de la sine.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s