Sa incepem cu poza de grup, ca la orice familie care se respecta! 😀
Nu toate proteinele sunt la fel, dupa cum ati vazut si in cazul glucidelor si lipidelor. Exista diferente considerabile intre proteinele animale si vegetale. Astfel in functie de calitatea lor exista 3 categorii de proteine:
- Proteine complete – reprezentate, in principal de proteinele de origine animala, care contin toti aminoacizii in proportii optime, avand o valoare biologica mare si asigurand cresterea si dezvoltarea organismului. Aceste proteine se gasesc in ou, carne, lapte si produsele derivate din acestea, dar si in soia, singura sursa vegetala de proteine complete.
- Proteinele partial complete – contin toti aminoacizii esentiali, dar in proportii inadecvate, astfel incat sunt necesare cantitati de 2X mai mari pentru a putea asigura dezvoltarea optima a organismului. Aceste proteine se gasesc, cel mai adesea, in produsele de origine vegetala, de ex. in grau, leguminoase (fasole, mazare , naut, linte).
- Proteinele incomplete – nu contin toti aminoacizii esentiali, iar cei pe care ii contin se afla in raporturi necorespunzatoare, prin urmare, aceste proteine nu pot asigura dezvoltarea si echilibrul azotat. Aceste proteine se gasesc in porumb, dar si in carne (de ex. colagenul), alaturi de proteinele de inalta calitate.
Cand alegem o sursa de proteine nu trebuie sa avem, totusi, in vedere doar acest aspect de clasificare al proteinelor, ci trebuie sa privim alimentul in intregime. Proteinele de origine animala, cu toate ca sunt de inalta calitate biologica, nu trebuie sa uitam ca vin la pachet cu grasimi saturate, pe care le dorim in proportie cat mai mica posibil in alimentatie. Astfel, cel mai recomandat este consumul proteinelor din cele doua surse, animala si vegetala, in proportii egale. Adica, din procentul de proteine recomandat unei diete echilibrate, jumatate trebuie sa fie reprezentat de proteine vegetale si jumatate de proteine animale. Cei vegetarieni, urmand cateva principii de combinatii alimentare, pot beneficia de cantitatea necesara de proteine si exclusiv din surse vegetale, deoarece natura ne da o mana de salvare in orice situatie fara mare efort.
O combinatie corecta ar fi cea intre grupele alimentare de cereale si leguminoase, cand proteinele din cele doua surse se completeaza, ofera organismului toti aminoacizii in cantitatile corespunzatoare. Aceasta regula o putem aplica foarte inteligent si in zilele de post.
sau (ce imi place mie in post – paste cu naut si legume)
Pofta mare indiferent de preferinte! (aveti grija insa sa va opriti la momentul potrivit pe care numai stomacul vostru il stie).