Fiecare celula din corpul uman contine proteine. Proteinele intra in structura tuturor tesuturilor corpului: piele, unghii, par, oase, muschi, ligamente. De asemenea, proteinele sunt componente ale fluidelor organismului, cu exceptia bilei si urinei. Prezenta proteinelor in urina (proteinuria) indica o stare patologica (de ex. insuficienta renala).
Proteinele sunt necesare in dieta pentru a sigura repararea si sintetizarea de noi celule si tesuturi. De asemenea sunt necesare in procesul de crestere, in timpul copilariei, adolescentei si sarcinii.
Au functia de control genetic, caracteristicile ereditare depinzand de proteinele din nucleu.
Au un rol desavarsit in sistemul imunitar, stand la baza anticorpilor , cei care lupta impotriva bacteriilor, virusurilor, parazitilor si a altor agenti externi care invadeaza organismul.
Participa la echilibrul osmotic si hidric. O hipoproteinemie poate duce la aparitia edemelor.
Contin atat grupari aminice cat si carboxilice, contribuind la echilibrul acido-bazic.
Unele au rol transportor (lipoproteine, metaloproteine, transferina), transporta lipidele din sange, mineralele, vitaminele, substantele medicamentoase, chiar si toxinele.
Proteinele nu reprezinta o optiune ca sursa de energie, doar in cazuri deosebite, cand aportul de glucide si lipide este redus. Proteinele trebuie crutate pentru celelalte functii importante, ca sursa de energie trebuie folosite glucidele si lipidele.