Proteinele- caramizile organismului

Pana nu demult, proteinelor nu li s-a acordat prea multa atentie, au fost ca ” un copil tacut intr-o clasa de galagiosi”. Proteinele se afla de multe ori in umbra glucidelor, lipidelor si vitaminelor, atat de mult mediatizate. Acest lucru s-a schimbat destul de mult in ultimul timp, mai ales in randul sportivilor si nu numai.

Din pricina faptului ca toti nutrientii sunt necesari organismului nostru pentru a functiona normal si, daca se poate, chiar cu randament maxim, nu putem afirma ca unii nutrienti sunt mai importanti decat altii. Prin urmare, proteinele au aceiasi importanta ca si lipidele, glucidele, vitaminele si mineralele, iar consumul inadecvat poate avea consecinte la fel de grave.

Proteinele sunt ”caramizile” organismului. Organismul are nevoie de proteine pentru a se dezvolta, a-si repara structurile, a forma noi structuri, a se apara, a transmite informatia, intr-un cuvant, a se mentine.

caramizi

Proteinele sunt biomolecule complexe. Puteti sa va imaginati structura unei proteine, ca un colier de margele de forme, dimensiuni si culori diferite. Fiecare margeluta reprezinta un aminoacid. Si acum ca am ajuns la cuvantul magic, aminoacid, sa lamurim putin cum sta treaba.

aminoacizi colier

Este usor sa ne dam seama de structura aminoacizilor, doar analizand atent numele lor. Aminoacizii contin o grupare amino (NH2) si o grupare carboxil (COOH), de unde si caracterul acid. Aceste doua grupari sunt prezente la fiecare aminoacid, ceea ce difera este lantul de atomi de carbon, dintre cele doua grupari, si unele grupari atasate acestui lant. O particularitate a aminoacizilor, care se transfera si la proteine, este aceea ca, pe langa C, O si H, contin si azot, ceea ce deosebeste proteinele de ceilalti nutrienti. Proteinele devin astfel sursa de azot a organismului.

In natura exista peste 100 de astfel de molecule, dar corpul uman este constituit din 20 de aminoacizi. Acesti aminoacizi se pot combina in diverse moduri pentru a da nastere la o mare varietate de proteine.

Dintre cei 20 de aminoacizi, 11 sunt neesentiali pentru organism, iar restul 9 sunt esentiali. Prin esentiali se intelege faptul ca nu pot fin sintetizati in organism, pornind de la alti compusi, prin urmare trebuie pusi la dispozitia organismului prin aport alimentar.

Aminoacizii neesentiali pot fi sintetizati in organism, prin urmare, aportul lor alimentar nu este necesar.

Mai este o clasa de aminoacizi, denumita aminoacizi conditional esentiali, care fac parte din clasele amintite inainte, dar esentialitatea lor apare doar in cazuri speciale de boala, stres sau in copilarie.

aminoacizi

Este foarte interesant cum corpul desface proteinele alimentare in aminoacizi, in timpul digestiei, ca apoi sa foloseasca acesti aminoacizi, in special pe cei esentiali, pentru a construi noi proteine cu diverse functii in organism. Imaginati-va ca rupeti colierul de margele, imprastiati toate margelele si apoi le insiruiti din nou pe ata pentru a face un colier nou, iar aceasta doar prin rearanjarea margelelor. Cam asta se intampla si cu aminoacizii in organism.

Nu trebuie sa va faceti griji in privinta aportului de aminoacizii esentiali, este suficient sa respectati aportul recomandat de proteine din diferite surse alimenatare. Urmariti articolele viitoare si va veti lamuri cu rolul proteinelor in organism si aportul necesar recomandat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s