Reducerea aportului de calorii intarzie procesele de imbatranire

Pana acum s-a tot vorbit de anumite alimente care ne ajuta sa intarziem procesul de imbatranire, fara insa a demonstra un mecanism credibil prin care actioneaza.

Un studiu recent publicat explica cum restrictia calorica are un impact foarte mare asupra intarzierii procesului de imbatranire.

less is more

Se pare ca, mancand mai putin, influentam pozitiv procesul de autofagie (curatarea celulelor de moleculele-deseu). Acest proces de autocuratare este de o importanta deosebita pentru celulele nervoase (neuronii). Pentru neuroni autofagie este esentiala, avand in vedere ca aceste celulele nu se multiplica si trebuie mentinute sanatoase pentru a reduce riscul bolilor neurodegenerative precum Alzeihmer si Parkinson, care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane peste 60 de ani.

Pe langa studiile de laborator, exista si dovezi observationale.  De exemplu, populatia insulei Okinawa consuma, in medie, cu 30% mai putine calorii decat restul Japoniei, ceea ce este unul dintre factorii contributori la procentul mare din populatie care ajunge sa depaseasca varsta de 100 de ani.

De asemenea, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial in Europa s-a inregistrat o scadere semnificativa a prevalentei bolilor cardiovasculare si a altor boli de metabolism.

Nu trebuie sa intelegem gresit restrictia calorica si sa ajungem in extrema cealalta- a malnutritiei. Trebuie sa stim sa balansam si sa nu facem excese alimentare. Aceste excese ne incarca organismul cu substante mai putin benefice si ii ingreuneaza procesele reparatorii si de „curatare”.

Ascultati-va organismul! Mancati mai putin, dar cat mai colorat natural si diversificat ca sa ajungeti niste bunici sanatosi care sa isi poata tine nepoteii in poala si sa le povesteaca amintirile. Nu lasati bolile neurodegenerative, care vin o data cu batranetea, sa va fure amintirile pretioase.

Referinte:

http://www.pnas.org/content/112/13/E1642.abstract

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s