…sa consumam in continuare o varietate de alimente, fara riscul de a priva corpul de nutrientii esentiali…va explic imediat.
Nu o sa comentez de ce alege fiecare sa tina sau nu post. Daca vrem sa tinem post, in primul rand ar trebui sa avem o motivatie spirituala si apoi sa ne gandim la beneficiile (sau riscurile uneori) postului asupra organismului.
Daca nu exista o motivatie spirituala, atunci postul este doar o decizie a noastra de a deveni vegani pentru mai bine de o luna. Pentru unii dintre noi este o motivatie buna de a se abtine de la carne, dulciuri sau alte “vicii culinare”. Oricare ar fi motivatia, daca decidem sa tinem post trebuie sa tinem cont de anumite principii.
Cum spuneam, postul inseamna sa fim vegani stricti timp de 7 saptamani. In general, nu sunt de acord cu veganismul strict ca stil de alimentatie, dar 2-3 luni pe an, in timpul postului, este o ocazie buna de a ne curata si disciplina putin.
De ce trebuie sa tinem cont?
In post ne putem expune anumitor riscuri, in cazul in care nu acordam o atentie mai mare echilibrului in alimentatie, si anume:
- riscul de aparitie a unor deficiente nutritonale: fier, calciu, vitamina B12, proteine
- riscul de a consuma mai multi carbohidrati si zaharuri
- riscul de a consuma mai multe grasimi (chiar daca acestea sunt uleiuri vegetale)
- lipsa de inspiratie si idei, rezultand intr-o alimentatie monotona
Cum evitam aceste riscuri?
Incluzand in alimentatie noastra toate grupele de alimente vegetale, unele in cantitati mai mari decat in cazul in care am avea o alimentatie omnivora.
Grupele alimentare care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic:
- cerealele si produsele derivate (paine, paste, orez, cereale integrale de mic dejun, cartofi, porumb, mei, quinoa)
- legumele si fructele (4 portii de legume, 3 portii de fructe)
- leguminoasele (naut, fasole, mazare verde, soia, linte)
- nuci si seminte (nuci, arahide, pecan, migdale, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui)
- uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de in, etc)
In post avem tendinta sa consumam mai multa paine, paste, cereale, cartofi pentru a compensa lipsa carnii si proteinelor animale. Pentru a manca sanatos si echilibrat in post, nu trebuie sa consumam mai multe cereale si derivate ca si pana acum. Proteinele trebuie inlocuite cu leguminoase, seminte si nuci.
Putem consuma mai multe legume si fructe fara nici o problema. Ciupercile trebuie sa le includem mai des in alimentatia noastra in timpul postului, fiind o sursa buna de proteine.
Cateva alimente “mai deosebite” care le putem consuma in post pentru a beneficia de toti nutrientii de care avem nevoie:
- untul de arahide (perfect pentru micul dejun, cautati variantele fara grasimi hidrogenate)
- bauturile de tip “lapte vegetal” din ovaz, orez, migdale, alune, cocos, soia (alegeti variantele neindulcite si indulciti cu Stevia pentru un gust mai placut)
- tofu (branza de soia)
- hummus
- seminte de canepa (cea comestibila :P, sunt bogate in proteine de buna calitate)
Pentru mine, personal, postul inseamna si sa renunt la toate alimentele care imi plac foarte mult, cum ar fi dulciurile sau branzeturile. Nu incerc sa caut alternativele de post ale unor alimente care imi plac, de exemplu nu fac prajituri sau cozonaci de post. Mi se pare o discrepanta intre ceea ce inseamna postul spiritual si cautarea noastra continua a variantelor de post ale tuturor alimentelor. Nu mai vorbesc de mezeluri de post sau pate de post la care eu nu le vad rostul.
Indiferent de motivul pentru care alegeti sa tineti post, aveti grija sa va pastrati in forma si sa nu va expuneti dezechilibrelor alimentare.
O optiune de rezerva, daca nu reusiti sa va echilibrati meniul zilnic, este sa luati un supliment de multivitamine si minerale.