Efectul Pavlov se poate observa si in alimentatia oamenilor. Poate avea efecte benefice sau negative asupra alimentatiei noastre, in functie de asocierile pe care le facem.
De ce avem pofta sa rontaim ceva seara cand ne uitam la televizor sau la un serial? Nu trebuie mai mult de cateva seri in care sa mancam in fata TV-ului pentru ca acesta sa devina un stimul si noi sa salivam precum cainii lui Pavlov imediat ce ne asezam pe canapea si deschidem TV-ul. Acest obicei este daunator si ne dezechilibreaza alimentatia, deoarece chiar daca nu ne este foame, tot vom manca pentru ca asociem acest moment si uitatul la televizor cu mancarea sau rontaiala (de cele mai multe ori).
De aceea, este foarte important sa respectam momentul mesei, sa luam cina in bucatarie, intr-o atmosfera relaxata, impreuna cu familia sau cu cineva drag. Este mai bine chiar sa vorbiti la telefon cu cineva drag in timp ce luati masa, decat in fata televizorului sau laptopului. Desigur, nu uitati sa puneti pe farfurie cantitatea de mancare de care aveti nevoie sau care este potrivita pentru masa pe care o luati (mic-dejun, pranz sau cina). Chiar si atunci cand luati o gustare incercati sa va desprindeti de laptop sau TV si sa schimbati cateva vorbe cu un coleg, sa o sunati pe mama sau cea/cel mai bun/a prieten/a.
Este important sa fim relaxati la masa, dar sa nu mancam pentru a ne relaxa. Daca mancam pentru a ne provoca o stare de bine, mai mult decat pentru a ne hrani si potoli foamea, atunci mancarea va deveni un “drog” (exagerez putin intentionat) si vom manca chiar si atunci cand nu ne este foame.
Nu interzic uitatul la TV, poate fi folositor, dar in timp ce ne uitam la TV putem sa facem cateva exercitii fizice, sa bem un ceai sau un pahar de vin seara. Daca il asociem cu obiceiuri sanatoase, uitatul la TV nu mai este un obicei atat de nociv pe cat este perceput.
In mod pozitiv, efectul Pavlov poate fi folosit pentru a va determina sa luati micul dejun. Multi ne luptam cu pofta si senzatia de foame dimineata. In cateva dimineti, in timp ce va pregatiti cafeaua, dati drumul si la o piesa care sa va energizeze pentru ziua care urmeaza. In timp ce se face cafeaua si pe un ritm placut pregatiti si micul dejun. Rezervati-va macar 20 de minute pentru un mic dejun hranitor care sa va alimenteze pentru un start in forta a unei zile (fie ea de munca sau de weekend).
Respectati momentul mesei! Respectati mancarea! Respectati-va corpul!