O persoană slabă nu este neapărat o persoană sănătoasă, iar mersul la nutriționist a devenit în ultima perioadă mai mult un trend. Cât de importantă este nutriția medicală?
Nutritia nu inseamna doar diete de slabit sau trenduri, nutritia face parte din schemele de tratament ale multor boli, de la diabet (poate cel mai cunoscut), la boli renale, cancer sau acnee. In multe cazuri, adoptarea unei alimentatii sanatoase, care sa fie adaptata patologiei existente, poate fi cruciala in ameliorarea simptomatologiei sau chiar a bolii. De exemplu, in diabetul zaharat de tip 2, o nutritie sanatoasa poate duce la eliminarea nevoii de insulina si revenirea doar la medicatia orala. In bolile cardiovasculare, vorbim despre scaderea semnificativa a colesterolului sau tensiunii arteriale prin nutritie si activitate fizica. Mersul la nutritionist nu trebuie sa fie un trend, mersul la nutritionist trebuie sa fie obligatoriu ca parte din schema de tratament. In multe boli cronice, fara schimbari semnificative in stilul de viata nu se poate vorbi de ameliorarea si stoparea progresului bolii. De asemenea, mersul la nutritionist ar trebui sa fie una dintre cele mai importante masuri de preventie.
Din cauza faptului că obezitatea nu este văzută ca o boală, cum se întâmplă în cazul diabetului zaharat sau al cancerului, este adevărat că nu sperie la fel de mult?
Obezitatea este o boala, dar este vazuta asa doar de comunitatea medicala.
Chiar daca obezitatea nu este vazuta ca o boala de catre populatia generala, majoritatea persoanelor cu obezitate au si alte boli asociate. In putine cazuri, un obez este doar obez. Din pacate, in multe cazuri, o persoana cu obezitate are si sindrom metabolic, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 sau alte probleme de sanatate. Obezitatea nu sperie atat de mult pentru ca nu doare si pentru ca, in mod traditional, o persoana cu obezitate este doar o persoana mai plinuta, care mananca bine, dand semne chiar de bunastare. Neajunsurile anumitor perioade din istorie inca ne marcheaza pe multi dintre noi. Obezitatea ar trebui vazuta, acceptata si tratata ca o boala serioasa atat de medici si nutritionisti, cat si de pacienti. Obezitatea se trateaza intr-o echipa medicala multidisciplinara. O persoana cu obezitatea nu trebuie sa mearga doar la nutritionist, trebuie sa mearga si la medic pentru o evaluare detaliata a starii de sanatate.
Nicoleta Tupita – nutritionist-dietetician
Intrebarile si raspunsurile fac parte din interviul oferit Revistei Farmacia Ta, nr. sept-oct 2020