Tort de toamna – Reteta mea

Disclaimer: acesta nu este un website de retete si nici eu nu sunt bucatar, nici macar amator. Imi place sa gatesc si atat.

Va dau reteta si apoi va mai povestesc una, alta. Urasc, pe blogurile de retete, cand se apuca cel care scrie sa povesteasca cate-n luna si-n stele pana sa scrie reteta. Lasa-ma cu povestile ca eu vreau sa gatesc, nu sa citesc un roman!

Deci, TORTUL DE TOAMNA este, de fapt, o reteta adaptatata de tort/prajitura cu morcovi sau carrot cake.

Ingrediente pentru o tava cu diamentrul de 26 cm:

  • 350g faina alba
  • 300g zahar brut tip muscovado (de exemplu: Billington’s) – nu din motive dietetice, din motive de gust si consistenta (e mult ma aromat si avand o umiditate mai mare ii da o consisenta buna blatului de tort)
  • 4 oua
  • 300g morcovi (sa fie cat mai proaspeti si gustosi)
  • 100ml ulei de floarea-soarelui
  • 100mg unt >80% grasime
  • 150ml suc de portocale proaspat stors
  • 10 caise uscate
  • 10 samburi de migdale sau caju (merg si nuci sau alune de padure, dar putin coapte)
  • 1 lingurita (5-6g) de praf de copt ( am gasit un praf de copt cu sofran, ii da o extra aroma fina si subtila acestei prajituri super aromate)
  • 1 lingurita (5g ) de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita scortisoara (nu foarte plina)
  • 1 plic de zahar vanilat
  • o pastaie de vanilie
  • putina esenta de rom
  • 1 ciocolata alba Nestle Dessert Blanc (180g)
  • coaja de la o portocala
  • 2-3 linguri de lapte

Mod de preparare:

  1. Cantariti si pregatiti toate ingredientele
  2. Razuiti coaja unei portocale apoi stoarceti doua portocale.
  3. Taiati in cubulete mici caisele uscate si hidratati-le in jumatate din sucul de portocale. Adaugati putina aroma de rom.
  4. Tocati cu un cutit migdalele sau orice alte nuci folositi.
  5. Spalati si dati morcovii pe o razatoare mica. Stropiti-i cam cu jumatate din sucul de portocale. Adaugati in morcovi si coaja de portocala.
  6. Puneti untul la topic pe bain marie. Dupa ce se topeste, lasati-l pe bain marie, dar stingeti focul si puneti in untul topic semintele de la pastaia de vanilie, dar si pastaia ramasa dupa ce ati scos semintele.
  7. Preincalziti cuptorul la 180 grade si puneti hartie de copt intr-o tava rotunda cu marginea detasabila si diametrul de 26cm.
  8. Puneti intr-un bol faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si scortisoara si amestecati-le bine cu un tel lung.
  9. Intr-un alt bol, amestecati zaharul cu plicul de zahar vanilat, cu uleiul si untul topit. Scoateti inainte pastaia de vanilie din unt. Adaugati ouale in aceasta compozitie si amestecati pana se topeste zaharul.
  10. Scoateti caisele din sucul de portocale si lasati-le deoparte.
  11. Stoarceti in pumni morcovul ras.
  12. Adaugati sucul de portocale si morcovi in compozitia de zahar si oua si mai omogenizati putin.
  13. Turnati treptat amestectul de faina cu praf de copt, bicarbonat si arome in compozitia de zahar cu oua si alte ingrediente.
  14. Dupa ce s-a incorporat toata faina, adaugati morcovul razuit, apoi caisele si migdalele.
  15. Puneti rapid compozitia in tava si lasati-o la copt pentru pentru ~50-55 min. Dupa ~25 min, puteti reduce temperatura la 170 grade (in functie de puterea cuptorului, dar fiti atenti sa nu se arda deasupra). Nu trebuie sa lasati compozitia sa stea dupa ce ati amestecat toate ingredientele pentru ca ii va afecta cresterea.
  16. Dupa ce se mai raceste putin (cateva ore), pregatiti glazura de ciocolata.
  17. Pe bain marie, topiti ciocolata alba. Adaugati putin lapte (cateva linguri) si putina esenta de rom. Eu am pus si putin (1 lingura ) de coniac (aveam la indemana:) ) .
  18. Turnati glazura de ciocolata peste prajitura de morcovi (o puteti lasa in tava de copt pana de intareste si galazura).
cam asta a iesit:)

Nu ma laud, dar e absolut delicioasa. Merge perfect cu o cafea neagra, cu un vin rosu corpolent sau cu un ceai. Fiind foarte aromata, aceasta prajitura este un desert care te incalzeste chiar si cand il mananci rece. As spune ca este un dulce un pic mai sanatos, nefiind plin de creme cu grasime, nu este foarte dulce si are morcov, caise uscate, migdale, oua, scortisoara…

Totusi, nu mai mult de o felie pe zi (ideal dimineata sau la pranz).

Pentru cei carora le place, gatitul este o activitate super relexanta (da, da), te poti deconecta de toate problemele, fiind foarte concentrat la ceea ce faci acolo (sa nu-ti tai degetele, sa masori toate ingredientele, sa nu dai in foc supa), mai ales daca faci vreo 3-4 preparate concomitent.

Perioada aceasta are multe parti negative, dar eu vad si unele pozitive: liniste, redescoperire, consum redus (haine, transport, cosmetice, etc.) si mai mult timp pentru a gati si manca acasa, impreuna cu cei dragi.

Multa sanatate!

Nicoleta Tupita, nutritionist-dietetician

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s