De ce sunt lipidele bune pentru noi?

Pentru a intelege de ce este bine sa consumam lipide si este total gresit sa le eliminam total din alimentatie voi prezenta o sinteza a rolurilor lipidelor in organism. Vorbind despre aceasta tema am mai amintit de unele dintre functiile lor, dar acum vreau sa facem o recapitulare si o completare.

d6a13f82c9cce2f6_fatty-foods.xxxlarge_2x

In primul rand au rol energetic, concentrand cea mai mare cantitate de energie dintre toti nutrientii energetici (macronutrientii). Lipidele au o densitate calorica de 9 Kcal/gram, mai mult decat dublu fata de glucide si proteine ( care contin 4 Kcal/gram).

Sunt insolubile, prin urmare reprezinta si forma ideala de stocare a energiei in organism, asigurand suportul energetic pentru functiile vitale si, in principal, pentru activitatea fizica atunci cand rezervele de glicogen muscular si hepatic se epuizeaza. Tot datorita faptului ca nu le place apa, ele pot fi stocate in forma pura, spre deosebire de glicogen, care retine apa intr-o cantitate de doua ori mai mare decat greutatea sa. Astfel, pe unitatea de greutate, lipidele (forma de stocare fiind, de fapt, trigliceridele) ofera de 4 ori mai multa energie decat glicogenul. Rezervele de glicogen pot asigura suportul energetic, atunci cand organismul nu este alimentat cu hrana, doar pentru 24h, pe cand lipidele de depozit ne ajuta sa rezistam pana la cateva zile fara hrana.

Unele grasimi contin sau transporta vitaminele liposolubile A, D, E , K si acizi grasi esentiali in organism.

Economisesc proteinele, permitandu-le acestora sa fie utilizate cu scop structural si nu energetic.

Au rol de protectie a unor organe (rinichi, inima) si de izolator termic, de aceea iarna se recomanda un consum putin mai ridicat de lipide bune.

Au efect de satietate, inmoaie textura alimentelor, faciliteaza masticatia. Stiati ca laptele matern contine o cantitate mai mare de lipide spre sfarsitul suptului tocmai pentru acest efect de inducere a senzatiei de satietate sugarului.

Sa nu uitam si de efectul organoleptic, care este vinovatul pentru consumul crescut de grasimi in alimentatie.

Mai reamintesc si importanta acizilor grasi esentiali si mai ales ai celor de tip ω-3. Consecintele reducerii aportului acizilor grasi  ω-3 incep de acum sa fie intelese. Creierul uman, sistemul nervos central si membranele din intreg organismul au nevoie de acizi grasi ω-3, in special EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic), pentru a functiona normal. Impactul acizilor grasi ω-3 asupra bolilor cardiovasculare, artritelor, cancerului si altor boli cronice cu alterarea sistemului imun si a statusului mental, incluzand tulburari de atentie, este intens studiat in prezent. Raportul anormal ω-6/ω-3 este legat de schimbarile in compozitia lipidelor membranare vasculare si conduce la cresterea incidentei bolilor aterosclerotice si inflamatorii.

Cantitatea de grasimi alimentare consumate, cat si tipul acestora, influenteaza mult functionarea sistemului imunitar, astfel ca in curele de slabire severe (400-1000kcal pe zi) afecteaza negativ numarul celulelor sistemului imunitar.

Creierul uman este alcatuit in proportie de 60% din lipide. Lipidele ingerate in cursul vietii influenteaza mult performantele intelectuale si protejeaza sau expun sistemul nervos unor boli necrutatoare precum Alzeihmer, schizofrenie, Parkinson. Aici iar joaca un rol foarte important tipul de lipide consumate, fiind benefice cele nesaturate si acizii grasi ω-3.

Fermitatea si catifelarea pielii este sustinuta de aportul corespunzator de lipide, in principal, acid linoleic, vitamina A, vitamina E.

Favorizeaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia, in acest sens remarcandu-se uleiul de masline, deoarece se absoarbe cel mai bine la nivel intestinal.

Nici untul nu e asa rau dupa cum arata ultimele descoperiri. Contine acid linoleic conjugat (CLA),  benefic pentru sanatate, deoarece previne depunerea grasimilor pe artere, stimuleaza dezvoltare muschilor si impiedica depunerea grasimilor. Toate acestea insa la persoanele sanatoase si la un consum moderat de unt (maxim 20 g de unt pe zi). Spre surprinderea multora untul nu este numai grasime saturata, contine si grasimi mononesaturate, iar raportul de ω-6/ω-3 este de 3/1, ceea ce tinde a fi cel ideal.

Cam acestea ar fi, pe scurt, cele mai importante functii ale lipidelor in organism. Sper ca cu aceasta v-am convins cat de cat sa pretuiti sanatatea si sa nu apelati niciodata la cure de slabire sau alte diete cu alte scopuri din care sa excludeti total lipidele, pentru ca va veti face numai rau.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s