Miere sau Zahar?

Personal, prefer mierea, dar pentru gust si nu pentru beneficiile pentru sanatate. Imi place aroma pe care mierea o da unei cafele cu lapte. Iar mierea naturala, aromata este demential de buna peste o felie de paine de casa calda cu putin unt.

Mierea a dobandit o reputatie foarte buna, fiind un indulcitor folosit inca din antichitate. Spre deosebire de zahar, mierea contine anumite vitamine, minerale, atioxidanti, enzime si ~17% apa. Zaharul este 99% zaharoza. Enzimele din miere se pare ca au unele efecte anti-microbiene, iar antioxidantii au proprietati anti-inflamatoare.

Nu sunt insa suficiente studii care sa demonstreze efectele benefice ale consumului de miere, toate aceste beneficii atribuite mierii sunt bazate mai mult pe credinte populare.

Si nu doar lipsa studiilor este problema. Sa nu uitam ca mierea este un indulcitor si trebuie consumata in cantitati mici. Mierea poate fi un inlocuitor al zaharului. Nu inseamna ca daca indulcim ceaiul cu miere, putem folosi mai mult de o lingurita. Mierea oricum este mai dulce decat zaharul (pentru ca are multa fructoza) si este mai densa. O lingurita de miere are un gramaj mai mare decat o lingurita de zahar. Asta inseamna si un continut caloric si de zaharuri mai mare.

Asadar, la cantitatea mica pe care ar trebui sa o consumam, mierea nu ne aduce o cantitatea semnificativa de vitamine si minerale. In ceea ce priveste enzimele, acestea se distrug rapid la caldura. Majoratitatea mierii din magazine esre incalzita pentru a evita cristalizarea. Daca vrem sa beneficiem de posibilele efecte pozitive ale mierii, ar trebui sa consumam mierea 100% naturala, neprocesata prin incalzire.

Mierea nu este toxica chiar daca este incalzita, dar isi pierde toate proprietatile. In stup, temperatura poate ajunge pana la 35 grade C, deci cel mai bine ar fi sa indulcim cu miere alimente si bauturi care nu depasesc aceasta temperatura. Totusi, nu se gateste cu miere (nu se pune in prajituri, biscuiti, peste friptura, etc.) pentru ca expunsa la temperaturi mari se formeaza hidroximetilfurfural in cantitati mari. Acest compus „de ardere” a mierii este iritant pentru ochi, piele si chiar pentru mucoasa tractului digestiv. Nu s-au demonstrat pana in prezent efecte cancerigene ale acestui compus.

La gatit, folositi zahar.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s