De vorbă cu nutriționistul – ep.2

De câte ori pe săptămână este indicat să mâncăm carne?

Noile recomandari nutritionale iau in calcul nu doar sanatatea noastra, dar si sanatatea mediului si planetei. In prezent, mancam mult prea multa carne. Multi dintre noi consuma carne dimineata, la pranz si seara, iar portiile nu sunt chiar mici. Consumul de carne a fost in ultimul timp incurajat de dietele keto si proteice, dar si de reducerea constanta a carbohidratilor si grasimilor. Zilnic, avem nevoie doar de 0.8-1g de proteine per kilogram greutate corporala, ceea ce inseamna maximum 70g de proteine pentru un barbat adult de 70kg.

Dieta noastra ar trebui sa fie bazata pe alimente de origine vegetala si cantitati mici de produse de origine animala (oua, lapte, carne, peste). Noile recomandari pentru o dieta sanatoasa, dar si sustenabila pe termen lung recomanda un consum de carne de ~90g pe zi. Cand ne gandim ca o friptura are cel putin 200g si aceasta este doar masa de pranz, puteti face singuri calculele. Desigur, aceste 90g pe zi pot fi redistribuite, adica putem consuma 180g intr-o zi, dar nu mai consumam carne urmatoarea zi. Mai trebuie sa avem in vedere ca aceste 90g inseamna doar 30g de carne rosie (vita, miel, porc) si 60g de carne alba (pui, curcan). Pestele face parte din alta categorie si se recomanda 40g pe zi sau 280g pe saptamana.

Pe baza celor de mai sus si a evidentelor stiintifice existente, recomandarea mea este sa consumam carne rosie o data pe saptamana (nu mai mult de ~200g), carne alba de 2 ori pe saptamana si de 2 ori peste sau fructe de mare. Este sanatos sa aveti zile in care nu mancati deloc carne sau peste si chiar zile in care sunteti vegani sau tineti post, adica nu consumati deloc produse de origine animala.

Nicoleta Tupiță – nutriționist-dietetician

LIKE and SHARE https://www.facebook.com/sieucemaimananc

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s